MANIFEST
Ideologi og reklame har opphøyd den permanente mobiliseringen av menneskehetens produktive og nervøse tilbøyelighet til å drive profitt og krig. Vi opphøyer varsomhet, søvn og ekstase, et sparsommelig forbruk og sansenes gleder.

Fra "After the future" av Franco "Bifo" Berardi
 

Blog

Hasse Brinch bokdebuterer med diktsamlingen Bruddstykker – Opphav og Etterdønninger

  |   AKTUELT   |   No comment

Obsternasig Forlag gir ut Hasse Brinchs diktsamling «Bruddstykker – Opphav og Etterdønninger».
Utgivelsen markeres og feires på Barrikaden fredag 8. desember .
Knuste Ruter spiller, og får selskap av Modern Love, Last Call og Intetskjønn.
Sistnevnte band slipper også ny EP i samme slengen.

Hasse Brinch i aksjon med Knuste Ruter på UFFA, nov. 2017. Foto: myscenesucks.com

Brinch er mest kjent for sin rolle som frontfigur i band som Knuste Ruter og Stengte Dører.
På 80- og 90-tallet var Brinch, gjennom Stengte Dører, en formgiver som satte en markant standard for punk/hc på norsk. Inspirasjonen fant han først og fremst i samtidig punk-lyrikk, spesielt den nye amerikanske hardcoren fra denne tiden.

Den tidlige lyrikken er i samsvar med den datidige estetikken i genren, sentrert rundt maktkritikk, eksistensiell angst, sosial dystopi og et rop etter menneskelig samvittighet.  Gjennom årene med Stengte Dører tilførte Brinch genren elementer av fabulering, filosofi og drømmer  og han var også en av få som klarte å tilføre den mest seriøse del av pønken et islett av humor. Det bidraget han i denne perioden gjorde til å utvide vokabularet i den norskspråklige pønken er, for å si det forsiktig, substansielt.

Brinch begynte å skrive disse diktene i 2007. Inntil da hadde hans håndverk begrenset seg til å skrive og framføre tekster til musikk. Denne boken åpner et nytt kapittel i Brinchs liv og kunst, men han forsikrer at dette er et sidehåndverk og at han fortsatt vil legge prioritet på å møte publiken på samme vis som vi er vant til, med et tungt og larmende band i ryggen.
Det er forskjell på å skrive for musikk og å skrive for papiret.
Som en litteraturviter uttrykte i anledning Bob Dylans Nobelpris: «Dette er jo som å gi æresprisen i kunstløp til Wayne Gretzky!»
Innen denne analogien kan det sies at Brinch på ingen måte har planer om å svikte hockeylaget til fordel for en karriere med loops, volter og trippel axel, men at han har klart å sette sammen et variert sett av elementer som danner et spennende program med middels vanskelighetsgrad og noen magiske c-momenter i rå utførelse.

«Bruddstykker – Opphav og Etterdønninger» er resultatet av en flerårig skriveprosess, og Brinch inntar mediet med sterke historier og en spesiell følelse for sin samtid, slik vi også kjenner han fra punk-scena. Han har lyktes i å forme et lyrisk uttrykk som vil kunne treffe og vekke gjenkjennelse og reaksjoner i videre kretser.

Bruddstykker er historier om å gå seg vill

i skogen, i fjellet, på viddene, i byen, alene og blant folk

Bruddstykker tar deg med på tur med Hasse, på mange turer

det handler om å gå seg vill, som en villet handling

det handler om å lande i plommetrær

om å svømme for livet eller bare på faen

det handler om å finne hjem til seg selv

å være der man er, når man er der

Som tittelen indikerer inngår lyrikken fra Knuste Ruters album «Bruddstykker» som en sentral del av denne samlingen.

AUTHOR - Harald Lange

No Comments

Post A Comment