“It may well be impossible for people who have lived and prospered under a given social system to imagine the point of view of those who feel it offers them nothing, and who can contemplate its destruction without any particular dismay.”

― Michel Houellebecq, Submission
 

Blog

Kathmandu

  |   AKTUELT   |   No comment

tony-katmanduSom storrøykende utenrikskorrespondent for Torggata Blad i den nepalske hovedstaden Kathmandu leter jeg daglig etter litt strøm på svartebørsen som igjen gir muligheter for bruk av internett slik at jeg kan rapportere hjem til Oslo med fokus på vanskelighetene folk har på grunn av myndighetenes absurde energipolitikk, som blant annet handler om strømrasjoneringer og strømbrudd til ulike tider. En form for terror som lammer og frustrer det gode fjellfolk på mange områder.

Det er mange hus og bygårder som trenger vedlikehold her, spesielt etter fjorårets grusomme jordskjelvskatastrofe, men når det ikke finnes strøm blir det vanskelig å utføre håndverksarbeid. Hvordan være elektriker uten elektrisitet? I tillegg er det parafinrasjonering i byen; lange køer med folk i gatene som får kjøpt en halv kanne parafin av selger og politi. Presidentens manglende samarbeidsevne med India eller visa versa, hva vet vel jeg, har da også blokkert petroleumstilførselen til landet slik at også bensinkanner selges fra skobutikker etc.

Man skulle nesten tro presidenten drev gjøn med befolkningen, at han var landets mektigste mafiasjef som tjente seg søkkrik på svartebørsen og høye bensinpriser.  Den politiske situasjonen virker nemlig for dum til å være sann. En ond sirkel. Det synes surrealistisk at nettopp Nepal, som er ufattelig rikt på naturressurser, med alt hva det innebærer fra tropisk skog til verdens høyeste fjell, ikke satser på fornybare energikilder i en tid som skriker etter det. Presidenten har boikottet ethvert forsøk på grønn gründervirksomhet og utvikling. Men også biogassprodukter fås kjøpt under disk fra skobutikker etc., så kanskje er det bare en gimmick for å tjene enda flere sorte penger fra presidentens side, hva vet vel jeg.

Jeg anbefaler alle mennesker til å reise til Nepal og Kathmandu, her vil du oppleve mye godt, et fantastisk folkeslag, herlig mat, eksotisk kultur, men slik situasjonen er nå bør du være forberedt på å bo i kalde, mørke hus uten varmtvann og tilgang til internett. Det er vinter og ganske kjipt for mange. Å være utenriksreporter uten eget strømaggregat er ikke lett i denne byen. Jeg ønsker derfor å oppfordre lesere av Torggata Blad til å donere penger til redaksjonen som øremerkes strømaggregat for utenriksreportere i Nepal, slik at jeg kan fortsette å rapportere herfra.

Tony Alexander, Kathmandu, 31.01.16 

AUTHOR - Abraxas

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar